Infoxicació

LA INFOXICACIÓ QUE ENS OFEGA

infoxicacio

La infoxicació, segons la Viquipèdia, és l’excés D’INFORMACIÓ. Pot provocar en el receptor una incapacitat per comprendre-la i assimilar-la, per prendre una decisió o per romandre ben informat sobre un tema concret.

L’allau d’informació aboca al desconcert i a la inoperància personal en l’àmbit laboral, formatiu o cultural. Sovint se’l relaciona amb formes de comunicació mitjançada per ordinadors com ara el correu electrònic o el web. El terme equivalent sobrecàrrega informativa (de l’anglès information overload) va ser encunyat el 1970 per Alvin Toffler en el seu llibre Future Shock.

Les causes generals de la infoxicació són:

 • La producció d’informació nova a un ritme creixent.
 • La facilitat de duplicació i transmissió de dades, especialment a Internet.
 • L’increment de canals disponibles per a la recepció d’informació: telèfon mòbil, iPhone, Pad, correu electrònic, missatgeria instantània, RSS, etc.
 • Les grans quantitats d’informació històrica en què és possible submergir-se.
 • Les imprecisions i contradiccions presents en la informació disponible.
 • La baixa relació senyal-soroll, que dificulta la identificació d’informació rellevant per a la presa de decisions.
 • La manca d’un mètode per comparar i processar diferents tipus d’informació.El correu electrònic és una de les principals fonts de sobrecàrrega informativa, atès que la gent lluita per mantenir-se al ritme dels missatges entrants. A més de filtrar el correu brossa, els usuaris han de lidiar amb l’ús creixent de fitxers adjunts en forma de llargs i pesats informes, presentacions i continguts multimèdia.Apart, el web dóna accés a milers de milions de pàgines d’informació. L’ús de cercadors ajuda els usuaris a trobar informació ràpidament, però la informació publicada a la xarxa no sempre és fiable, degut a la manca d’autoritat o a la manca d’una verificació abans d’haver estat publicada. Com a conseqüència, els usuaris han de dedicar un temps addicional a la tasca de verificar i confrontar els documents que llegeixen abans d’utilitzar-los per a la presa de decisions.

  L’arribada de les noves tecnologies ha transformat completament la classificació, emmagatzematge i ús de la informació. Avui dia estem sotmesos contínuament a estímuls informatius: la televisió, la premsa, la ràdio i, sobretot, Internet, són constants fonts d’informació que ofereixen informació de manera continuada. Tanmateix, aquesta informació ens arriba sense processar i sense cap tipus de criteri de selecció, som nosaltres els que hem de destriar-la i seleccionar allò que ens pot ser útil. Aquesta tasca, que ocupa ja avui dia gran part del nostre temps, s’està convertint en quelcom insostenible que ens porta de cap a la Infoxicació. Alfons Cornella diu haver encunyat aquest terme per explicar el fet que tenim un excés d’informació que haurem de pal·liar si volem mantenir la productivitat personal.

  Tot i que el terme aparegué enfocat principalment a l’àmbit laboral i d’empresa, el pas del temps ha estès el seu ús a altres àmbits del coneixement, principalment l’ètica i la filosofia, on resulta especialment útil per explicar els fenòmens a què es veu sotmesa la societat actual; però també a tot l’ampli ventall de les TIC per explicar els nous fenòmens: l’spam, els missatges emergents (pop-ups’) i altres formes d’infoxicació moderna que traspassen l’àmbit privat i esdevenen un problema general.

   

Anuncis
Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s